O miodzie...

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły, następnie przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in. enzymy ). 

Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich.
Dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje się. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiększona ilość glukozy. Dłużej nie krystalizują się miody z większą zawartością fruktozy, jak np. miód akacjowy. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencję. Miód krystalizując jaśnieje np. płynna ciemna spadź robi się jasno - szaro - zielona. 

Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić z powrotem do płynności (patoki), bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temperatury 42 stopni C. 


Dlaczego lepiej słodzić miodem niż cukrem?

W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Spożycie miodu rozpuszczonego w wodzie przyśpiesza detoksykację, obniżając szkodliwe działanie alkoholu bądź nikotyny i chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Miód jest 25% słodszy od cukru i zawiera mniej kalorii.

źródło : Internet