Powstawanie miodu.

Pszczoły tzw. zbieraczki, pobierają nektar z kwiatów, do którego dodają pierwsze enzymy, a następnie przynoszą go do ula. 

Nektar ten przekazują pszczołom ulowym, te za zadanie mają wzbogacić go w aminokwasy, kwasy organiczne, białka i enzymy, które rozkładają wielocukry na cukry proste. 

Po tym zabiegu robotnice w ulu roznoszą nektar po wielu komórkach. Miód ten zawiera dużo wody, który sprzyja rozwojowi drożdży i fermentacji. By zapobiec temu, robotnice, gdy zapełnią plaster, wentylują go skrzydełkami, dzięki czemu tworzy się prąd powietrza w ulu, który sprawia, że woda odparowuje

Gdy już dojrzeje miód, jest on zasklepiany, czyli komórki są zamykane cienką warstwą wosku, który jest nakładany przez robotnice. 

Taki plaster później jest już gotowy do wyjęcia z ula i można go odwirować w miodarce.


Czym jest Propolis?

Propolis – wonna, lepka mieszanka żywic zbierana przez pszczoły z paków kwiatów i liści z domieszką miodu i pyłku. 

Służy do pokrywania wewnętrznych elementów ula, gdzie jego zadaniem jest zabezpieczyć ul przed bakteriami, zakażeniami i pleśnią.


źródło : Internet